30 Kasım 2017 Perşembe

İLK AŞK - Ivan TURGENYEV

Merhaba,  Ivan TURGENYEV'in 1860 yılında yayınlanmış "İlk Aşk" romanını Haydarpaşa Sahaflar Festivalinden edindim. Birçok romanın eski basımlarına rastladım ve üstelik oldukça temizler. "İlk Aşk" romanı 86 sayfa, Varlık yayınlarından basılmış ve  benim elimdeki 11.basım. Romanın çeviren, Nihal Yalaza TALUY. Bir dönem romanı  143 yıl önce yazılmış ne muhteşem değil mi! 
Yazar, şair, Ivan Turgenyev, 1818 yılında Orel'de  doğar ve 1883 yılında 65 yaşında Paris'te vefat eder. Çocukluğunda ailesi ile birlikte Moskova'ya yerleşirler. Orada Moskova ve Petersburg Üniversitelerinde Felsefe eğitimini tamamlar. Daha sonra Almanya'ya Berlin'e giderek tarih ve klasik filoloji dallarında çalışmalar yapar. Çocukluk yıllarında özel okullarda ve özel öğretmenlerden eğitim aldığı için Almanca, Fransızca, ve İngilizce'yi çok iyi bilmektedir. Yunanca ve Latince'yi de üniversite öğrenimi sırasında öğrenir, oldukça eğitimli bir yazardır. Babası soylu bir ailedendir, ancak yoksul düşer. Süvari Albayı babası malikane sahibi yaşlı bir kadın olan İvan'ın annesi ile evlenir ve  bu evlilikten İvan doğar. İvan'nın annesi eğitime ve kültüre düşkün fakat bir o kadar sert bir kadındır. Suç işleyen  toprak kölelerini acımasızca cezalandırır, kırbaçlatır. Feodal - Aristokrat Rusya'sında doğup büyüyen İvan'ın "İlk Aşk" romanında o dönem hayatını anlatmaktadır. Diğer romanları;  Babalar ve Oğullar (1862 roman), Arefe (1858 roman), Rudin (1855 roman), Asilzade yuvası (1855) v.b.
Romanda 16 yaşında üniversite'ye hazırlanan Vladimir 'in  Prenses Zasenika' ya olan  saf ve derin aşkı anlatılmaktadır. 1883 yılı yazında Neskuçonye kasabasında yazlıklarının bitişiğinde ki  ahşap eve prenses Zasenika ve annesi taşınırlar. Vladimir'in babası yakışıklı ve annesinden 10 yaş küçüktür. Annesi ile parası yüzünden evlenmiştir. Annesinin yaşantısı kıskançlıklar, çırpınmalar ve bunalımlar içinde geçmektedir. Ailenin tek çocuğu olan Ivan adeta tek başına büyümektedir. Güzeller güzeli Prenses Zasenika'yı gördüğünde ona aşık olur ama bu aşk tek taraflıdır, daha sonra prensesle tanışırlar. Prensesin talipleri çoktur, o da güzelliğinin farkındadır. Etrafında pervane olan yakışıklı prensler ile diyalogları ve onları evinde ağırlamaları, oynanan aşk oyunlar, dönem kıyafetleri ve uşakların varlığında bir hayat anlatılmaktadır. Gençliğin  ateşliği varlığında aceleci, heycanlı, hayatlar. Romanı okurken bir dönem filmin izler gibiydim.  Sonunda Prenses Zsenika bir seçim yapar ... İlk aşk romanında genç bir erkeğin gözünden aşk zor mudur, yıkıcı bir duygu mudur sorgusu da yapılmaktadır.     

İyi okumalar..

2 yorum:

  1. Asilzade Yuvası PDF indir – Epub Oku – Ücretsiz Mobil Download
    ISLIK YAYINLARI tarafından yayınlanan Asilzade Yuvası kitabını okumak ister misiniz? Sizlere Asilzade Yuvası pdf indirme linki ve detaylarını vermeye çalıştık. Ivan Sergeyeviç Turgenyev imzası taşıyan esere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Roman (çeviri) kategorisinde kendisine yer bulan Asilzade Yuvası kitabı okumak için harika! Sizlere öncelikle pdf bağlantısını ve ardından da eser özelliklerini vermeye çalıştık. ★★★ Asilzade Yuvası
    https://www.pdfindiroku.xyz/asilzade-yuvasi-pdf-indir-epub-oku-ucretsiz-mobil-download/

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, yazınızı okudum, samimmiyetle duygularınızı paylaşmışsınız:),aşk acısına derman olacağını, ısrarla tavsiye ettiğiniz romanı ben de çok merak ettim edineceğimi söylemek isterim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil