10 Haziran 2017 Cumartesi

İMKANSIZIN ŞARKISI (ROMAN)


“Ölüm yaşamın bir karşıtı olarak değil parçası olarak vardır” vurgusunun öne çıktığı “İmkansızın Şarkısı”  Haruki Murakami’nin şiirsel akıcılıkla yazdığı sürükleyici bir roman.   
Murakami bu romanında renkli karakterler tanıtıyor bize. Vatanabe, Naoki ve Kizuki arkadaşlığı ile başlayan romanda bu roman karakterlerinin birbiriye ilişkilerine karakterlerine ve aile hayatlarına dokunuyor.
Ölüm temasını, ayrılık acısını, yaşamda yalnız kalma hissini arkadaşlığın konuşulmadan yaşanan iç dünyasını açıklıkla ve cesurca ele alıyor. Romanda üniversite hayatı hakkında önemli dokunuşlar var. Romanın ilerleyen bölümlerinde üç karakter daha tanıtıyor bize Murakami;  Faşo, Nagasava, Midori ve Reiko.  Faşo ve Nagasava Vatanabe’nin üniversite hayatında yurtta tanıştığı arkadaşları. Faşo; titiz ve takıntılı bir karakter romanı okurken gülümsemenize neden oluyor. Nagasava; zengin hırslı ve çapkın bir erkek. Vatanabe’nin aynı bölümde okuduğu Midori ise, cesur bir kadın ve onun hayatına renk veriyor. Reiko orta yaşlı bir kadın. Naoko’nun  sanatoryumda en iyi arkadaşı.
Naoko ve Vatanabe’nin sıradışı aşkı, arkadaşlığı, hayatın karmaşıklığı ve hayatın içinde yer edinmeye çalışan,  hassas, kırılgan ve saf gençlik duygularını yoğun bir erotizm eşliğinde okuma imkânı veriyor.
Murakami diğer romanlarında olduğu gibi bu romanda da müzikten hiç vazgeçmiyor. You tube müzik videolarından romanda geçen müziklere ulaşmak mümkün. Müzikler romanın sesi gibi… Ben müziklerin çoğunu romanı okurken dinlemeye çalıştım.  

  Romandan etkileyici bulduğum cümleleri de paylaşmak istiyorum;
“Peki insanlar kalbini açınca ne oluyor? İyileşiyorlar…”
“Kendinden korkmak için çok fazla şey buluyorsun, dedim”
“Çünkü gerçek dünyada insanlar böyle yaşar; birbirlerini bir şey yapmaya zorlarlar.”
“Herkes için adaletin yerini bulması yada herkesin mutluluğa ulaşması imkansızdır, sonunda kaos galip gelir.”
“Hiçbir gerçek bir sevdiğinizi kaybettiğimiz zaman duyduğumuz kederi gideremez. Her ne öğrenirsek öğrenelim bir sonraki beklenmedik üzüntüde bir yardımı olmuyor”
"Orada ölüm yaşamı oluşturan öteki öğeler gibi bir öğeydi sadece. Orada ölüm yaşama son noktayı koyan bir öğe değildi.”
“Tek istediğim bilinmedik bir kentte uykuya dalmaktı.”

İmkansızın şarkısı romanını okurken kendinizi ağlarken bulabilirsiniz ….

İyi okumalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder