11 Ekim 2017 Çarşamba

Haruki Murakami Romanlarım

Merhabalar, Doğan Kitap'ın yayınladığı Haruki Murakami Kitaplarından;💓 Sahilde Kafka, Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları, Sputnik Sevgilim, Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında ve
İmkansızın Şarkısı, kitaplarımın yanına Zemberekkuşu'nun Güncesi romanını ilave ettim. Böylece, kütüphanemde ki Haruki Murakami romanlarının sayısı altıya ulaştı. Zemberekkuşu'nun Güncesi romanını da en kısa zamanda okuyup bloğumda paylaşacağım.

Son dönemin en sevdiğim yazarlarından Haruki Murakami'nin romanlarını bu kadar sevmemin nedeni onun akıcı ve şiirsel dili, romanın ilk sayfalarından itibaren sizi adeta konunun  içine sürüklüyor.  Ayrıca yarattığı karakterler çok renkli,  ana karakterin etrafında süregelen olayların içinde kendi belirgin özellikleri ile varoluyorlar. Murakami özellikle Sahilde Kafka romanında fantastik karakterlere de  yer veriyor. Kurgunun örgüsünde hep bir heyecan var, puzzle gibi bütünü görmek için  parçaları birleştiriyorsunuz, romanın sonu  ise tahmin edilebilir gibi değil:). Postmodern romanın önemli örneklerinden biri  olarak "Sahilde Kafka"  gösteriliyor.  21. yüzyılın çekik gözlü dalisi diye adlandırılan,  dünya ve Japon edebiyatının en popüler yazarlarından olan Haruki Murakami  kimdir diye merak ederek internetten yazarla ilgili bilgilere baktım, paylaşmak istiyorum.    

12 Ocak 1949 Kyoto şehrinde II. Dünya Savaşı sonrası Japonya'sında doğar. Babası Budist bir din adamı, annesi ise bir tüccarın kızıdır. Kobede geçirdiği çocukluk yıllarından sonra  Üniversite yıllarını Tokyo'da geçirir. Waseda Üniversitesinde Klasik Drama eğitimini tamamlar. Evlenir. Tokyo'da karısı ile birlikte  7 yıl boyunca küçük bir jazz bar işletir. Batı edebiyatının etkilerinin görüldüğü romanları  Japon 'ya da çok satılanlar listesine girer ancak  gelenekçi Japon edebiyatçılarının; eserlerinin Japon hayatını yansıtmadığı  konusunda eleştiri oklarının arasında kalır. Bir süre karısı ile birlikte Japonya'dan uzaklaşır. New York'a göç eder ve hayatının bir bölümünde orada yaşar. Ancak tekrar ülkesine döner....
Birçok uluslararası edebiyat ödüllerinin sahibi ve Nobel edebiyat ödülü adayı olmuş değerli yazar Haruki Murakami ile ilgili okuduklarımdan aklımda kalanlar bunlar.
Son olarak şunu söyleyebilirim;  Haruki Murakami'nin dünyasına "Sahilde Kafka" romanı ile giriş yapabilirsiniz. Devamı gelecektir, eminim :)

Sevgilerimle... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder