28 Eylül 2017 Perşembe

DELİ KIZIN TÜRKÜSÜ - Gülten AKIN

Merhabalar, bugünkü yazım galiba şiir sevenlere göre. :) Şiirlerini çok sevdiğim Gülten Akın'ın Yapı Kredi Yayınlarından yayınlanmış  "Deli Kızın Türküsü" şiir kitabını Eylül ayı boyunca okudum. Bugüne kadar yayınlanmış ve bilinen tüm şiirlerinden seçme yapan ve kitabı hazırlayan Raşit Çavaş. Kitapta benim de en  sevdiğim şiirlerinden olan "Üşümekten Değil Korku" şiiri de yer alıyor.   
Eylül ayında okumak istediğim romanları maalesef henüz okuyamadım ama şiir okumak bana epey iyi geldi :) Aslına bakarsanız, şiir kitabını okumak, romanı okumaktan daha çok zaman alıyor. Duygusal anlamda oldukça yoğun kitaplar, özellikle seçme şiirlerinden derlenmiş şiir kitaplarında hem şaiirin duygusal dünyasını çok yakından tanıma fırsatı buluyorsunuz hem de hayata bakış açısını isyanlarını,sitemlerini ve sevgilerini bir nevi şairle vakit geçirmek gibi bir şey.Ben özellikle Gülten Akın'ın sitemlerini çok sevdim. Gülten Akın için, Deli Kızın Türküsü şiir kitabının önsözünde de değinildiği gibi; "Gülten Akın, şiirini kendisi ve başkası arasında gidip gelerek örer. Şiirlerinde vurgular adeta sis içinde bir çan gibidir" Bana göre güçlü bir empatinin ve gözlemin, yaşanmışlığın duygusal dünyasından koparıp  sundukları onun şiirleri. Kitapta aşk var, doğa var, ayrılık yalnızlık özlem, kadın,ölüm gibi temalara vurgular var... Son olarak, beynelmilel bir konu olan AŞK ile ilgili Gülten Akın'ın bir şiirini size okuyarak yazımı tamamlıyorum. Başlıyorum;


Tuhaf Bir Aşk
Kırılıyoruz ya sen ya ben
ya da kırılmışlığımız
öyle derin öyle onarılmaz
bir yol arıyor yüzeye vurmak için
bir bahane. Onarılamıyoruz. 
onaramıyoruz, ekimiz görünmeden
sen ve ben

aramıza gerilen sahte deri
katılaşmış,çatlayabilir ancak, çatlıyor
sızıyor kan senden ya da benden
bazan ikimizden
bilemiyoruz yaşamayı severek
ve sevmeden
belki hem severek hem sevmeden
böyle parçalanarak dağılarak
mı ölünür?
dünyaya bir bütünlük bırakmadan
oysa ölüm bile usul usul
yaşama benzer yaşama benzer.

Sevgilerimle...

10 Eylül 2017 Pazar

Eylül Ayında Kitap Okumak !

Merhabalar, 
Eylül ayında kitap okumak bir başka güzel. Tatiller birçoğumuz için  sona ermiş, sıcak havaların biraz da olsa etkisi azalırken rahat nefes alarak koltuğa yaslanmak ve kitabımıza konsantre olmak zor değil. Nerde kalmıştım der demez , romanın bizi kendi dünyasına çekmesi ile kendi hayatımızda vıdı vıdı eden iç sesimizden bir süreliğine uzaklaşmak ve düşünce balonlarımızı romanın görseli ile doldurmak. Belki 1 saat belki daha fazla okumak.. Psychologies dergisinin eylül ayı sayısında http://www.psychologies.com.tr/2017/09/ okuduğum yazıdan bir iki şey paylaşmam gerektiğini düşündüm. "Kitap Oku Ömrü Uzat" başlıklı araştırma yazısında (Yale Üniversitesi, ABD) haftada üç buçuk saatlik okumanın okumayanlara kıyasla, ömrü %23 uzattığı sonucuna ulaşılmış bir araştırmadan sözü ediliyor. Araştırma 12 yıl boyunca 50 yaş üstü 3000 kişi üzerinde yapılmış. Gazete veya dergilerden çok kitap okumanın faydasının daha çok olduğundan söz eden araştırma, devamında şunu söylüyor; Kitap okumak ömrü uzatıyor, çünkü kitap okurken beynimiz daha derin ve yavaş ve yoğun  bir aktiviteye odaklanıyor. Bu aktivite entelektüel oluşuma destek veriyor, ve beyin fonksiyonlarını, eleştirel bakış açısını, sosyal algıyı ve duygusal zekayı geliştiriyor. Hayatımızda karşılaştığımız sorunları daha kolay çözebilmek için beynimizi geliştirmeye her yaşta ihtiyacımız var. Kitap okumaya devam etmek için gerçek ve güzel bir neden değil mi? :))

İyi Okumalar...